Årets salgsutstillinger 2019

En liten smakebit fra årets salgsutstillinger.

Katerine Aastrup Larsen

Pernille Aastrup Larsen

Anne Wiker Naas

Faste utstillinger på Villa Fridheim

12 eventyrtablåer

Alle tablåene til dukkemaker Ingebjørg Andersen Lithell har flyttet til Eventyrmuseet.

Nå kan du blant annet møte Rødhette, Snehvit og de sju dvergene, Reveenka og Askeladden sammen med utstoppet ulv, rev og bjørn.

Eventyrutstillingene

I underetasjen finner du en utstilling om de som samlet, fortalte og illustrerte eventyrene. Her vises både bokillustrasjoner etter de tidlige eventyrtegnerne; Hans Gude, Adolph Tidemand, Vincent Stoltenberg Lerche, Peter Nicolai Arbo, Gerhard August Schneider, Carl Larsson, Erik Werenskiold og Theodor Kittelsen, den neste generasjon 1900-talls illustratører med Ridley Borchgrevink, Per Krohg og Dagfinn Werenskiold, og temporære separatutstillinger av nålevende eventyrkunstnere.

Museet er i hovedsak viet livsverkene til Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe,og tildels også sønnen Moltke Moe, som ble født og trådte sine barnesko i Krødsherad. Men andre eventyrsamlere, folkloristiske forskere og tradisjonsbærere (eventyrfortellere) hører naturligvis også med, likeledes de internasjonale eventyrtypene, sagn, ballader og øvrige folkediktningsgenre. Selv om vekten først og fremst er lagt på norske eventyr, er det også presentert norske eventyr i oversettelse til fremmede språk og utenlandske eventyr, ettersom eventyrene er et internasjonalt fellesgods. Brødrene Grimm, som var Asbjørnsens og Moes største inspirasjonskilder er selvfølgelig også tilstede.

Dikterprestene Jørgen Moe og Andres Hovden hadde begge sitt virke i Krødsherad.  I utstillingen kan du se prestekjolen til Anders Hovden (residerende kapellan I Krødsherad 1902-09).

Egil Thorin Næsheim

Den imponerende hallen er dekorert med store eventyrmalerier av Egil Thorin Næsheim. Egil Torin Næsheim har hatt illustrasjonsoppdrag for norske og utenlandske forlag, aviser og TV.  Han har hatt et stort antall utstillinger og blitt innkjøpt av flere institusjoner. Mange av tegningene er utført i blyant og akvarell med motiv fra norsk natur i en lett karikert stil. Egil Torin Næsheim har også tegnet mye for  barn, blant annet eventyrmotiver, og har mottatt Kultur- og kirkedepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur tre ganger.

Han har også illustrert boken om «Eventyret om Trollet på Villa Fridheim» som du får kjøpt hos oss.

Brudesølv og Ringneskrona

Ringneskrona er en av de eldste og mest sjeldne kronene som er bevart.  Originalen er på Norsk Folkemuseum . Sannsynligvis har den tilhørt den opprinnelige stavkirken i Krødsherad, Olberg stavkirke, og er av førreformatorisk opprinnelse.Den eldste delen av Ringneskrona er fra 1600-tallet.

Brudekrona og annet brudesølv er bevart på Adolph Tidemands akvarell «bygdas fagreste jente», og modellen på akvarellen er Ingeborg Aadnerud Gulsvik.

Historielaget i Krødsherad engasjerte gullsmed Inger-Lise Kolsrud til å lage en kopi av Ringneskrona, og denne ble ferdig i 1998. Deretter ble Agnus Dei og brudebeltet fullført i 2007. Agnus Dei er et tradisjonelt brudesmykke  med brudedaler (penger).

Brudekrona og brudesølvet er utstilt på Villa Fridheim og du kan  leie det du skal gifte deg.