Årets salgsutstillinger 2019
– kraften i det lokale-

En liten smakebit fra årets salgsutstillinger

Katerine Aastrup Larsen

 

Pernille Aastrup Larsen

 

Anne Wiker Naas
Bergtatt Gull og Sølvsmie

Katerina Aastrup Larsen

Utdannet ved Kosta glascenter, Sverige 2009 – 2012. Pukeberg glasskola, Sverige, 2014-2015. Fagbrev hos Geir Olsen 2012-2014. Glasshytta i Vivestad , 2015 – i dag Glasshytta Harvik og Karlsen – 2017 – idag Jeg er en håndverker som lager bruksglass, og det tror jeg er viktig i en hverdag – at man har noe fint man kan bruke, som man ikke skal være redd for å sette frem. For meg betyr dette klare farger og fine former som gjør at man vil ta tak i det. Jeg synes nyanser og kontraster er veldig spennende, noe jeg uttrykker i fargebruken min. Det kan være nyanser av samme farge eller bruke transparante farger sammen med de opake. Alle glassene blir blåst på frihånd.

Pernille Aastrup Larsen

Jeg har jobbet med glass siden 2014, da jeg begynte som lærling hos Glashytta i Setesdal. Der var jeg i tre år, før jeg gikk opp til fagprøve og fikk fagbrev i Juni 2017. Da fagbrevet var i boks, flyttet jeg til Nybro i Småland og gikk YH-linjen ved Riksglasskolan i Pukeberg. Der var jeg i et år og fikk leke, med dette fantastiske materialet, på en fantastisk skole. Året på glasskolen gikk fort, men jeg fikk jobb i Kosta Boda rett etter skoleslutt, der jeg jobber i produksjon. Glass for meg er noe helt unikt, et materiale som ikke ligner noe annet. Det er et gammelt håndverk med gode tradisjoner, som er viktig å ta vare på. Selv er jeg veldig glad i håndverket, stolt av å kalle meg glassblåser, og takknemlig for at det alltid vil være en del av meg.

Anne Wiker Naas

2004 startet jeg (Anne Wiker Naas)Bergtatt Gull og Sølvsmie A/S. Drømmen og visjonen var å la kreativiteten få fritt spillerom og å lage annerledes og personlige sølvsmykker.Jeg tenkte at om jeg får lage smykker etter hva som interesserer, inspirerer og betyr noe for meg personlig, vil dette skinne gjennom i produktene.Jeg elsker folkedrakt og sølvtradisjonen vår, kostymedramaer, ungene mine, mytologi og historie, heavy metal, natur m.m. (ikke nødvendigvis i denne rekkefølgen…) Mulig du finner noe av dette igjen i sjelen jeg legger i smykkene? Og kanskje jeg treffer akkurat noe i DEG og du kjenner deg igjen i det samme? Bli Bergtatt da vel…

KLUBB 79

Malerklubben klubb 79, ble stiften i 1979. Primus motor fra starten var Arne Engebretsen.Etter noen år uten aktivitet, ble klubben startet opp igjen i 2009.Vi er i dag 14 medlemmer som møtes på K4-huset annen hver mandag. Noen maler med oljemaling, mens andre bruker akryl ,pastell, blyant eller akvarell. Noen er nybegynnere, mens andre er mer erfarne. Vi utveksler erfaringer og lærer mye av hverandre.
Klubb 79 arrangerer kurs. Hver vinter får vi helgebesøk av Aud Rye som underviser oss i akvarellmaling. Vi har også kurs i oljemaling og andre kunstarter.
Vi tar gjerne imot nye medlemmer. Besøk oss på K4-huset mandager i partall-uker fra kl.18.00.
Kontaktpersoner:
Dag Finn Halsen, Tlf. 90996511 og Ole Raaen, Tlf. 95308695

Sølvi Sætrang

Sølvi har blitt et fast innslag hos oss med eget utstillingsrom i den ene 4.etasjen på Villa Fridheim.
Hennes kunst spenner fra det sarte figurative til en mer fargerik, lekende palett.
Du finner også hennes arbeider i Klubb 79s utstilling.

 

Krødsherad historielag- feleutstilling

Historielaget har samlet feler fra Krødsherad i en egen utstilling hos oss. Blant annet en av felene til bygdas store spelemann, Truls Ørpen.
Mer info kommer….

Faste utstillinger på Villa Fridheim

12 eventyrtablåer

Alle tablåene til dukkemaker Ingebjørg Andersen Lithell har flyttet til Eventyrmuseet.

Nå kan du blant annet møte Rødhette, Snehvit og de sju dvergene, Reveenka og Askeladden sammen med utstoppet ulv, rev og bjørn.

Eventyrutstillingene

I underetasjen finner du en utstilling om de som samlet, fortalte og illustrerte eventyrene. Her vises både bokillustrasjoner etter de tidlige eventyrtegnerne; Hans Gude, Adolph Tidemand, Vincent Stoltenberg Lerche, Peter Nicolai Arbo, Gerhard August Schneider, Carl Larsson, Erik Werenskiold og Theodor Kittelsen, den neste generasjon 1900-talls illustratører med Ridley Borchgrevink, Per Krohg og Dagfinn Werenskiold, og temporære separatutstillinger av nålevende eventyrkunstnere.

Museet er i hovedsak viet livsverkene til Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe,og tildels også sønnen Moltke Moe, som ble født og trådte sine barnesko i Krødsherad. Men andre eventyrsamlere, folkloristiske forskere og tradisjonsbærere (eventyrfortellere) hører naturligvis også med, likeledes de internasjonale eventyrtypene, sagn, ballader og øvrige folkediktningsgenre. Selv om vekten først og fremst er lagt på norske eventyr, er det også presentert norske eventyr i oversettelse til fremmede språk og utenlandske eventyr, ettersom eventyrene er et internasjonalt fellesgods. Brødrene Grimm, som var Asbjørnsens og Moes største inspirasjonskilder er selvfølgelig også tilstede.

Dikterprestene Jørgen Moe og Andres Hovden hadde begge sitt virke i Krødsherad.  I utstillingen kan du se prestekjolen til Anders Hovden (residerende kapellan I Krødsherad 1902-09).

Egil Thorin Næsheim

Den imponerende hallen er dekorert med store eventyrmalerier av Egil Thorin Næsheim. Egil Torin Næsheim har hatt illustrasjonsoppdrag for norske og utenlandske forlag, aviser og TV.  Han har hatt et stort antall utstillinger og blitt innkjøpt av flere institusjoner. Mange av tegningene er utført i blyant og akvarell med motiv fra norsk natur i en lett karikert stil. Egil Torin Næsheim har også tegnet mye for  barn, blant annet eventyrmotiver, og har mottatt Kultur- og kirkedepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur tre ganger.

Han har også illustrert boken om «Eventyret om Trollet på Villa Fridheim» som du får kjøpt hos oss.

Brudesølv og Ringneskrona

Ringneskrona er en av de eldste og mest sjeldne kronene som er bevart.  Originalen er på Norsk Folkemuseum . Sannsynligvis har den tilhørt den opprinnelige stavkirken i Krødsherad, Olberg stavkirke, og er av førreformatorisk opprinnelse.Den eldste delen av Ringneskrona er fra 1600-tallet.

Brudekrona og annet brudesølv er bevart på Adolph Tidemands akvarell «bygdas fagreste jente», og modellen på akvarellen er Ingeborg Aadnerud Gulsvik.

Historielaget i Krødsherad engasjerte gullsmed Inger-Lise Kolsrud til å lage en kopi av Ringneskrona, og denne ble ferdig i 1998. Deretter ble Agnus Dei og brudebeltet fullført i 2007. Agnus Dei er et tradisjonelt brudesmykke  med brudedaler (penger).

Brudekrona og brudesølvet er utstilt på Villa Fridheim og du kan  leie det når du skal gifte deg.